Tıbbi atık depoları; özellikle hastane ve sağlık merkezlerinin kullanımına uygun olarak tasarlanmış, halk sağlığını korumak amaçlı üretilen depolama sistemlerine denir. Atıkları yönetme ve bulaşıcılık riski taşıyan tıbbi atıkları doğal ortamdan uzaklaştırma sürecinde önemi oldukça büyük olan tıbbi atık depoları; biyomedikal atıkların ayrışma süreci için büyük önem arz etmektedir. Çetiner Soğutma bünyesinde üretimi gerçekleştirilen tıbbi atık depoları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği ölçü ve özelliklerde özel olarak imal edilmektedir.

Açık alanlarda tehdit unsuru oluşturan biyomedikal atık depoları, +4 C ila +6 C aralığında çalışmaktadır. Enerji tüketimi açısından verim sağlayacağınız şekilde üretilen atık depoları belli prosedürlere göre tasarlanmaktadır. Atıkların tehlikeli veya tehlikeli olmayan atık olarak ayrıştırılması ve bu koşullar ile sağlık güvenlik önlemlerinin alınması sağlanmaktadır. Taşınabilir hazır sistemli olarak ve kalite standartları çerçevesinde üretimini gerçekleştirdiğimiz bu depolar ile kurumun ihtiyaç ve koşulları iyileştirilmektedir.

Tıbbi Atık Depolarının Kullanım Alanları Nedir?

Başta sağlık kuruluşları olmak üzere; hastaneler, sağlık merkezleri, diş hastaneleri, diyaliz merkezleri, veterinerlikler, biyokimya alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlar tıbbi atık depolarını kullanan birimlerdir.

Tıbbi Atık Depolarının Kullanım Amaçları Nelerdir?

Tıbbı atıklar yönetmeliğe uygun bir şekilde imha edilerek, tehlike unsurunun ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Ayrıştırılmayan ve gerekli önlemler alınmayan tıbbi atıklar tüm canlılar için büyük tehlike unsuru oluşturabilmektedir. Tıbbi atıklar prosedürlere uygun olarak toplanır, ayrıştırılır ve imha edilir.

Çevre ve insan sağlığını düşünerek üretimini gerçekleştirdiğimiz tıbbi atık depoları sayesinde atıklar, ayrıştırılarak bir kısmının taşınması gerçekleştirilirken diğer bir kısmının ise tıbbi atık tesisine ulaştırılması sağlanmaktadır. Ayrıca imha edilmesi gereken atık kısmı da ayrı bir bölümde giderek belirlenen usul ve politikalara göre atığın bertaraf edilme işlemi gerçekleştirilir. İşte tüm bu hususlarda tıbbi atık depolarının önemi oldukça fazladır. Tıbbi atıkların ayrıştırılması ve ayrıştırılan atıkların depolara iletim süreci; sağlık çalışanları, doktor hemşire, ebe, veteriner, diş hekimi, laboratuvar teknik elemanı gibi kişiler tarafından; atığın oluşum esnasında diğer atıklar ile karıştırılmadan ayrıştırılması sağlanır ve gerekli tıbbi atık deposuna uygun bir biçimde iletilmesi sağlanır. Depolar, insan sağlığını tehlikeye atacak konum ve yakınlıkta tutulmaz. Deponun dezenfeksiyon işlemleri yetkililer tarafından prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirilir ve hatta gerekli durumlarda ilaçlanır. Deponun iç hacmi prosedürlere uygun olarak imal edilir ve görevlilerin depoyu kullanımının kolay olduğu şekilde tasarlanmıştır. Tıbbi atık depolarının tabanı ve duvarları; sağlam, kir tutmayan, dezenfekte işlemlerinin kolay ve rahat yapılabileceği şekilde üretilmektedir. Çevre ve insan sağlığı bu sayede doğrudan ve dolaylı olarak korunmaktadır ve insan sağlığına zarar verecek tıbbi atıkların hızlı bir şekilde mevcut ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Tüm bu faaliyetler periyodik kontrol ve denetimler neticesinde uygulanarak çevre ve halk sağlığı korunulmaktadır.

Benzer Blog Yazıları

Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp destek hattı üzerinden
bizimle hemen iletişime geçebilir, tüm sorularınız için
yanıt alabilirsiniz.

WhatsApp ile Hızlı Görüşme