Soğuk depolama, içinde belirli bir sıcaklığın yapay şekilde üretildiği depolama biçimidir diyebiliriz. Soğuk depolar çoğunlukla ürünleri dış sıcaklığın altındaki bir ortamda muhafaza etmek maksadıyla tasarlanmıştır. Peki, soğuk depolama kuralları nelerdir? Detayları birlikte inceleyelim.

Soğuk Depolama Kuralları

Soğuk depolar, gıda ve çeşitli endüstriyel ürünlerin uzun süreli ya da anlık olarak muhafazası için olabilecek en doğru ortamları sunar. Meyve ve sebze gibi yiyeceklerin bozulmasını önlemek ve tüketim ömrünü uzatabilmek, bu tarz odaların temel amacıdır. Soğuk depo odaları, gıdaları ve diğer malzemeleri normal oda sıcaklığından daha fazla soğuk tutacak en iyi muhafaza koşullarına sahip olmaktadır. Soğuk depolama kuralları ise şunları içerir:

  • Soğuk hava deposu kurulumu gerçekleşmeden evvel, muhafazası yapılan ürünün türü, stoktaki sayısı, giriş ve çıkış yoğunluğu gibi durumlar mutlaka belirtilmeli ve projelendirilmelidir.
  • Soğuk hava deposu kapıları tercih edilerek, depodaki hava kaçağı önlenmelidir.
  • Soğuk depo içinde nem kontrolü sağlanmalıdır. Bu sayede ürünlerin ağırlık kaybetmesi, renk değişikliğine uğraması, buruşması ve de bozulması gibi hususların önüne geçilecektir. Sonuç olarak ürünler daha uzun süre daha taze kalabilecektir.
  • Soğuk hava deposu rafları tercih edilerek, odada korunan ürünlerin iklim değerlerine etki etmesi engellenmelidir.
  • Soğuk havanın, depo içindeki bütün yüzeye eşit biçimde yayılması sağlanmalıdır. Bunu elde etmek maksadıyla endüstriyel soğutma cihazlarından yararlanılabilir.
  • Son olarak, ürünleri hava akımını önlemeyecek biçimde depolanması önemlidir.

Benzer Blog Yazıları

Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp destek hattı üzerinden
bizimle hemen iletişime geçebilir, tüm sorularınız için
yanıt alabilirsiniz.

WhatsApp ile Hızlı Görüşme