Soğuk hava deposunun standartları, muhafaza edeceğiniz ürüne, zamana, yere, iklim koşullarına ve sistem özelliklerine göre değişir. Bu aşamada soğuk hava deposunun ısı ayarlamasının yapılması da önem arz etmektedir. Soğuk hava deposu bütün gıdaların, medikal ve kimyasal ürünlerin uzun süreler boyunca bozulmadan muhafazasına imkan tanıyan yapılardır. Soğuk hava deposu monte-demonte panellerden, raf ve kapı sistemlerinden meydana gelir. Bir tür prefabrik yapı olan soğuk hava depoları, çeşitli standartları içermelidir.
Özellikle son dönemlerde yaygın şekilde kullanılan bu depolar, ürünlerin dört mevsim süresince taze kalmasını mümkün kılmaktadır. Stoklu çalışan büyük küçük tüm işletmeler için önemli olan soğuk hava depoları, meyve, sebze, balık, et, tavuk ve peynir gibi çeşitli ürünlerin saklanmasını ve uzun süreler boyunca taze kalmasını kolaylaştırır. Peki, soğuk hava deposu standartları nelerdir? Detayları birlikte inceleyelim.
Soğuk Hava Deposu Standartları
Ürünleri çürümesini, bozulmasını ve kararmasını önleyen soğuk hava depoları, çeşitli standartlarda çalıştırılır. Soğuk hava deposu standartları şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk hava deposunun çalışma aralığı artı 15 ila eksi 5 derece aralığındadır. Dondurma aralığı ise sıfır derece ile eksi 40 dere olup, nem kontrolü de saklanacak ürün türüne göre ayarlanmalıdır.
- İsteğe göre ısı takip sistemi gibi hizmetler elde edilebilmektedir.
- Ürünün ne olduğu fark etmeksizin, soğutma kontrolü tam otomatik olmalıdır. Bununla beraber, aşırı yük korumalı olarak soğutma kontrolü yapılmalıdır.