Soğuk depolama, çeşitli endüstriyel ürünlerin ve gıdaların uygun koşullarda muhafaza edilmesini mümkün kılar. Peki, soğuk hava deposunun özellikleri nelerdir? Detayları birlikte inceleyelim.
Soğu Hava Deposu Özellikleri
Sıcaklık değişimi, çeşitli gıda ve endüstriyel ürünlerin mikroorganizmalarında değişime neden olacağından ötürü, soğuk depolama tercih edilmektedir. Soğuk depolama sayesinde ürünlerin nem ve sıcaklık dereceleri kontrol altında tutulabilir. Ürünlerin nem kaybına uğraması aynı zamanda tazeliklerini ve ağırlıklarını yitirmesine de yol açabilir. Soğuk hava depoları yalnızca gıdalar için değil medikal ve eczane ürünleri için de tercih edilebilmektedir. Soğu hava depolarının genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk depolama: 2-8 derece.
- Serin depolama: 8-15 derece.
- Buzdolabı depolama: Eksi 4-2 derece.
- Şoklama: Eksi 25-Eksi 40 derece.
- Donuk depolama: 0-Eksi 25 derece.
Muhafaza edilecek ürüne göre soğuk depolama oda ısı değerleri ayarlanabilir. Ürünlerin en iyi ve en ideal şartlarda muhafazası sağlanır. Bununla beraber gıda ürünleri higroskopik ürünler olmaktadır. Bulundukları ortamla nem alışverişi yaparlar. Bu nedenle de soğuk depo içinde sanayi tipi nemlendirme cihazı tercih edilir.
Soğuk Depolama Kuralları Nelerdir?
Soğuk hava deposu kullanımında temel kurallar:
- Soğuk depo kapıları ile hava kaçağı minimum düzeyde tutulabilir.
- Soğuk hava deposu kurulmadan evvel, muhafaza edilecek ürün, miktar ve giriş çıkış yoğunluğu projelendirilmelidir.
- Soğuk depo rafları yardımı ile oda içindeki ürünlerin iklim değerlerine etmesinin önüne geçilir.

